Wat kost een jacuzzi per jaar?

Iets wat veel mensen zich aanvankelijk niet realiseren, is dat een jacuzzi meer kost dan alleen de aanschafprijs. Jaarlijks heeft u namelijk ook te maken met kosten voor (water)onderhoud en energie. In dit artikel vertellen we u graag wat meer over deze kosten.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een jacuzzi is per merk en model verschillend. Het maar het is belangrijk om te weten dat een jacuzzi voornamelijk stroom verbruikt om het water op de juiste temperatuur te houden en om het water te filteren. 

Meestal is het de bedoeling dat het water zo’n 38 graden is. Omdat het in Nederland vrijwel een lage temperatuur is, moet de jacuzzi het water verwarmen, om te voorkomen dat het niet afkoelt naar de buitentemperatuur. In de winter verbruikt een jacuzzi dan ook meer stroom dan in de zomer. 

Hoe goed en efficiënt een jacuzzi het water verwarmt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren opgesomd:

 1. Isolatie van de jacuzzi
 2. Locatie in de tuin
 3. Uw eigen gebruik
 4. Wel of geen circulatiepomp
 5. Dikte van de afdekcover

De isolatie van een jacuzzi

De isolatie van een jacuzzi heeft de meeste invloed op het verbruik. Een goed geïsoleerde jacuzzi is in staat om water goed en langdurig op temperatuur te houden. Met andere woorden: het water in een goed geïsoleerde jacuzzi koelt niet snel af. Hierdoor hoeft de jacuzzi minder hard te werken om het water op temperatuur te houden, en verbruikt het minder energie dan een jacuzzi met slechte isolatie. 

Ter illustratie: in sommige gevallen kan een slecht geïsoleerde jacuzzi op jaarbasis zo’n €1000 per jaar meer kosten dan een goed geïsoleerde jacuzzi. Waaraan kan je een slecht geïsoleerde jacuzzi herkennen? In de meeste gevallen kan je op basis van de herkomst al bepalen of de spa een goede isolatie heeft. Europese en Amerikaanse baden beschikken vaak wel over een goede isolatie.

Wanneer is de isolatie goed?

Qua isolatie maken we onderscheid tussen full foam isolatie, kuipisolatie en klimaatkamerisolatie.

Klimaatkamerisolatie

Bij een klimaatkamerisolatie zit de isolatie tegen de omkasting en op de bodem. Echter bepaalt de afwerking en de dikte van de isolatie hoeveel de spa in energie zal besparen. Een goed geïsoleerde spa met een klimaatkamer heeft minimaal een 5 cm dikke bodem en wandisolatie en is aan de binnenzijde op je juiste manier vorst bestendig afgewerkt.

Schuimisolatie

Een andere manier van isoleren van de spa is een ”full foam” isolatie. Hierbij wordt de lege ruimte aan de binnenzijde volledig dicht gepurd. Dit zorgt ervoor dat ook de leiding volledig geïsoleerd blijven als de spa zich aan het opwarmen is. Met deze methode is er geen sprake van restwarmte omdat de leidingwarmte binnen de isolatie blijft. Vaak zijn bij deze spa’s de wanden en bodem niet geïsoleerd.
Een spa voorzien van een ”full foam” isolatie is in verhouding beter geïsoleerd dan een spa met slechts enkel alleen een kuipisolatie.

Voorbeeld van een goed geïsoleerde jacuzzi. Onze jacuzzi’s van Novitek maken gebruik van dikke thermische-isolatie en klimaatkamerisolatie.

Klimaatkamer isolatie of schuimisolatie?

U kunt er in beide gevallen vanuit gaan dat een type spa met een klimaatkamer isolatie of een ”full foam” isolatie minder energie zal verbruiken dan bijvoorbeeld een spa met alleen een folie of kuipisolatie. Wel zit er per merk verschil in het type isolatie en de manier van bouwen en afwerking van de isolatie. Het verschil tussen een jacuzzi met een full foam en klimaatkamperisolatie hangt in beide gevallen af van de dikte van de isolatie. Toch kan de keuze tussen een jacuzzi met een klimaatkamer of een full foam isolatie op ten duur effect hebben op het gebruik van de spa.


Full foam isolatie
Voordelen:

 • Houd de warmte goed vast.
 • Beschermt de kuip en leidingen.
 • Eenvoudig en snel aan te brengen.

Nadelen

 • Bij gebruik in de winter geen hergebruik van restwarmte.
 • Slechte kwaliteit PIR schuim zorgt op ten duur voor mindere kwaliteit wordt poreus.
 • Trekt ongedierte aan wanneer de omkasting niet goed is afgesloten.
 • Bij het repareren van lekkages dient er altijd een specialist ingeschakeld te worden. In sommige gevallen moet de gehele isolatie weggesneden worden.
 • Kost meer en is moeilijk te recyclen.


Klimaatkamerisolatie
Voordelen:

 • Houd de warmte goed vast.
 • Warmte dat van de leidingen afstraalt wordt tijdens gebruik van de spa effectief hergebruikt.
 • Vrije ruimte aan de binnenzijde zodat eventuele reparatie eenvoudig uitgevoerd kan worden.
 • Dikke bodemisolatie

Nadelen:

 • Een goede klimaatkamer constructie komt niet vaak voor.
 • Langere productietijd
 • De isolatie moet thermisch afgewerkt zijn voor optimaal warmte behoud.

Kuipisolatie met folie isolatie.

Een jacuzzi die geïsoleerd is met slechts alleen kuip en folie isolatie zal in de meeste gevallen de warmte niet optimaal kunnen hergebruiken en zal met name in de wintermaanden veel warmte verliezen.

De daadwerkelijke kosten

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat het dan daadwerkelijk kost. Een eenduidig antwoord kunnen we niet geven, omdat het verschilt per merk, formaat, model en hoe u de spa gebruikt. Om de berekening zo neutraal mogelijk te houden gaan we uit van een situatie waarbij de spa in de buitenlucht staat met een gemiddelde buitentemperatuur van 11 graden in het jaar.
Deze berekening is gebaseerd op een spa bad van 200 x 200 cm in stand-by modus. Dat wil zeggen dat de spa zich twee keer per dag reinigt en opwarmt tot een temperatuur van 37 graden.

Goede isolatieMatige isolatieSlechte isolatie
Prijs per dag€1,22 – €1,88€2,65 – €2,97€4,20 – €4,90
Prijs per maand€36,6 – €56,40€79,5 -€81,10€126 – €147
Prijs per jaar€445 – €686€967 – €1084€1.533 – €1788
Prijs per 5 jaar€2.226 – €3.431€4.835 – €5.420€7.665 – €8.940
Gebaseerd op een kWh prijs van €0,35 Juni 2023

In dit rekenvoorbeeld ziet u dat de het verschil in prijs op langer termijn flink kan oplopen. U koopt een spa natuurlijk voor minimaal 5 jaar en langer. Een goed geïsoleerde spa zal zich niet alleen in verbruik maar vaak ook in de kwaliteit terug verdienen.

Een goed geïsoleerde jacuzzi kopen.

Een goed geïsoleerde jacuzzi hoeft niet duur te zijn. Tegenwoordig zijn Europese en Amerikaanse jacuzzi’s al veel beter geïsoleerd dan een paar jaar geleden. Dit komt omdat de innovatie in de spa wereld zich blijft ontwikkelen. Het kopen van een jacuzzi met een goede isolatie hoeft dan ook niet meer dan zevenduizend euro te kosten. Wilt u een ruime spa van een goede kwaliteit met meer opties en een uitgebreide sterke massage? Dan moet u denken aan een investering tussen de tien a vijftienduizend euro.

Direct een spa bekijken met een goede isolatie? Klik hier

De locatie van de jacuzzi

Ook de locatie van de jacuzzi heeft invloed op het energieverbruik. Een jacuzzi die in een open veld staat zal eerder afkoelen (door o.a. wind), dan een jacuzzi die beschut onder een overkapping staat. De plaats van de jacuzzi is dan ook een puntje waar u rekening mee moet houden als u energieverbruik belangrijk vindt. 

Uw eigen gebruik

Tot slot speelt ook uw eigen gebruik een rol bij het energieverbruik voor het verwarmen van de jacuzzi. Als u een jacuzzi gebruikt zal deze licht afkoelen, waardoor de jacuzzi weer moet ‘werken’ om het water op te warmen. Daarnaast kost het gebruik van de jets en andere functies ook energie. Dit zal overigens in verhouding niet veel zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Verder moet u ervoor zorgen dat u na ieder gebruik de isolatiecover weer over de jacuzzi plaatst. Deze cover krijgt u vrijwel altijd (gratis) bij aanschaf van een jacuzzi. Goed gebruik van de cover voorkomt warmteverlies via de bovenkant. Onderschat dit niet. Controleer altijd of de cover goed zit. 

Onderhoudskosten aan de jacuzzi

Wij zeggen altijd dat u een jacuzzi een beetje kunt vergelijken met een auto. Hoe zuiniger u ermee omgaat, hoe langer de jacuzzi meegaat. En hoe kleiner de kans dat u extra kosten heeft aan bijvoorbeeld kapotte onderdelen. Maar let wel: er kan altijd iets kapot gaan. Hoe goed de kwaliteit van de jacuzzi ook is. Een jacuzzi is immers een gebruiksvoorwerp en zal altijd te maken hebben met slijtage. Maar dit kunt u natuurlijk wel zo lang mogelijk uitstellen, en dan met name door de jacuzzi goed schoon te houden. 

Laat u van tevoren goed informeren over de kwaliteit en de garantie op de onderdelen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe kleiner de kans is dat er iets kapot gaat. En hoe langer de garantie, hoe groter de kans dat er gebruik is gemaakt van kwalitatief goede en duurzame materialen. 

Kosten voor wateronderhoud 

En dan het laatste punt: wateronderhoud. Ook dat brengt namelijk kosten met zich mee. Hoe vaak u het water moet verversen hangt af van het gebruik en hoe goed u het water onderhoudt. De meeste mensen verversen het water 2 tot 4 keer per jaar. 

Voor wateronderhoud zijn verschillende producten op de markt. Als u de jacuzzi het hele jaar door gebruikt, kunt u er vanuit gaan dat u hier jaarlijks ongeveer zo’n €250 tot €350 kwijt bent.

Conclusie – wat kost een jacuzzi per jaar?

De jaarlijkse kosten van een jacuzzi bestaan uit energiekosten en kosten voor het (water)onderhoud. Energiekosten zijn sterk afhankelijk van de isolatie van een jacuzzi, maar meestal ligt dit tussen de €500 en €1500 per jaar. Hierbij geldt: hoe beter de jacuzzi geïsoleerd is, hoe minder het energieverbruik zal zijn. 

Onderhoudskosten zijn afhankelijk van de leeftijd van uw jacuzzi en uw gebruik. Hoe ouder de jacuzzi, hoe groter de kans dat er iets vervangen moet worden. Ook speelt de kwaliteit van de jacuzzi een grote rol. Laat u goed informeren over de duurzaamheid van de gebruikte materialen, en kijk goed wat wel en niet onder de garantie valt. Vanzelfsprekend kunt u deze kosten zolang mogelijk ‘uitstellen’ door zuinig om te gaan met de jacuzzi en deze goed schoon te houden. 

En dan tot slot wateronderhoud. U vult, afhankelijk van uw gebruik, de jacuzzi 2 tot 4 keer per jaar. Het vullen zelf kost geld, maar ook het onderhouden van het water brengt kosten met zich mee. Het is belangrijk voor de levensduur van de jacuzzi én voor uw eigen gezondheid, dat u dit serieus neemt. U kunt ervan uit gaan dat u hier jaarlijks zo’n €250 tot €350 aan kwijt bent. 

Als we alle kosten bij elkaar optellen bent u jaarlijks minimaal zo’n €850 kwijt. Heeft u een jacuzzi die niet goed geïsoleerd is en niet gemaakt is van duurzame materialen, dan ligt dit bedrag een stuk hoger. 

Een goede jacuzzi kopen

Een jacuzzi koopt uw met als doel er plezier en ontspanning van te hebben. Het verbruik van een jacuzzi is een bijzaak wat u op een aantal manier kunt beperken. Het kopen van een goed geïsoleerde jacuzzi is de eerste stap in het besparen van het energieverbruik. Ondanks de huidige energieprijzen is het toch mogelijk om het verbruik van een jacuzzi te reduceren naar een minimum! Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen u graag verder.

Op zoek naar een goede Europese spa?

Scroll naar boven

2e Paasdag geopend!

Van 10:00 tot 17:00

afspraak niet nodig