Tips voor het kopen van een zwemspa

Overweegt u een zwemspa te kopen? Dan is dit artikel bedoeld voor u. In dit stuk geven wij u alle informatie die u moet weten voordat u een zwemspa aanschaft.

Wat is een zwemspa?

Een zwemspa is een combinatie van een zwembad en een spa. Het ideale aan een zwemspa is dat deze makkelijker te plaatsen is dan een zwembad. Daarnaast is een zwemspa multifunctioneel, en kunt u deze ook in de winter gebruiken. Zo kunt u het hele jaar door genieten van een warm bad met heerlijke massages. Uiteraard is een zwemspa ook te gebruiken voor intensieve zwemsessies.

Een zwemspa plaatsen

Een zwemspa dient in de meeste gevallen met een telescoopkraan op de juiste locatie geplaatst te worden. Houd er rekening mee dat deze kranen een maximale reikwijdte van 25 meter hebben. Is de afstand groter? Dan heeft u een torenkraan nodig. De kosten van een kleine kraan variëren van 250 tot 400 euro. Wij raden altijd aan om een lokaal kraanbedrijf in te schakelen, zodat u zo min mogelijk voorrijkosten heeft.

De locatie van een zwemspa

Voor elke spa, ongeacht of het een zwemspa is of niet, is het belangrijk dat de ondergrond verhard en waterpas is. Hiervoor heeft u verschillende opties. U kunt de spa bijvoorbeeld op tegels plaatsen, maar u kunt er ook voor kiezen om een betonnen fundering te storten waarop de zwemspa komt. Plaatst u de spa niet op een verharde en waterpas ondergrond, dan kan het zijn dat de spa na verloop van tijd gaat verzakken, met alle gevolgen van dien. De schade die hieruit ontstaat valt nooit onder de garantie.

Een zwemspa inbouwen

Veel mensen willen een zwemspa inbouwen. De mogelijkheden met betrekking tot het inbouwen zijn afhankelijk van het formaat van de zwemspa en uw tuin. Gemiddeld zijn zwemspa’s zo’n 150 cm hoog. U kunt ervoor kiezen om de gehele zwemspa in te bouwen, of gedeeltelijk.

Een zwemspa volledig inbouwen

De meeste mensen bouwen hun zwemspa volledig in. De spa wordt dan in een betonnen uitsparing geplaats. De afwerking van zowel de vloer als de wanden dient egaal te zijn. Tevens raden wij aan om het beton te bewapenen. Het is niet noodzakelijk, maar het verkleint het risico op eventuele scheuren.

Het is belangrijk dat rondom de spa 50 cm ruimte vrij wordt gelaten. Zo kan bij onderhoud en reparatie de monteur gemakkelijk bij de binnenkant van de spa. Voor het afwerken van de tussenruimte zijn verschillende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld over de tussenruimte een uitneembare houten vlonder plaatsen. Er zijn ook mogelijkheden om dit met tegels te doen voor een strak resultaat.

Een zwemspa gedeeltelijk inbouwen

Een zwemspa gedeeltelijk ingraven vereist iets meer voorbereiding dan volledig ingraven. Allereerst dient er een betonnen uitsparing gemaakt te worden waarin de spa geplaatst kan worden. Hiervoor moet u eerst bepalen of u wel of niet 50 cm rondom de spa wilt vrij houden.

Doet u dit niet, dan kunnen de meeste zwemspa’s vaak tot maximaal 40% à 50% ingegraven worden. De reden hiervan is dat het altijd mogelijk moet zijn om de omkasting te verwijderen, zodat onderhoud en reparaties uitgevoerd kunnen worden.  Wilt u de zwemspa meer dan 50% inbouwen, dan dient er een vrije ruimte van 50 cm rondom de spa zijn.

De mogelijkheden zijn overigens sterk afhankelijk van het type zwemspa. Wij raden u daarom aan om de handleiding van uw zwemspa goed te raadplegen. Mocht u een zwemspa bij ons aanschaffen, dan kunnen wij u uiteraard per model van te voren laten weten wat de richtlijnen zijn voor het inbouwen.

Zwemspa gedeeltelijk inbouwen

Waterafvoer voor een zwemspa

Bij ingebouwde zwemspa’s dient er een afvoer aanwezig te zijn in de betonnen uitsparing. Indien er water in de uitsparing komt kan dit afgevoerd worden. Ook is dit handig als u het water in de zwemspa moet verversen. Zorg ervoor dat de afvoergoot groot genoeg is.

Stroomvoorziening zwemspa

De benodigde stroomvoorziening is afhankelijk van het type zwemspa. Houd er rekening mee dat deze voorzieningen altijd door een gecertificeerde elektricien aangelegd worden. Foutieve installaties kunnen lijden tot schade aan de spa. Dit valt niet onder de garantie.

Een standaard zwemspa draait het best op krachtstroom. Hiervoor dient het volgende voor aanwezig te zijn:

  1. 3 x 16AMP C Karakteristiek (400 volt) gebruik hiervoor
  2. YMVK kabel van 5 x 2,5 of een gemantelde grondkabel.

Indien u een combinatie van een zwemspa en een spa heeft, dient er een dubbele krachtstroom aansluiting te zijn met twee aparte kabels. De kabels dienen altijd rechtstreeks vanuit de meterkast op de spa aangesloten te worden.

Verschillende stromingen in een zwemspa

In een zwemspa kunt u tegen een stroming in zwemmen. De kracht van deze stroming verschilt per zwemspa. Hierbij maken we onderscheid tussen zwemspa’s met jetstroming en zwemspa’s met turbinestroming.

Een zwemspa met jetstroming

Zwemspa’s met en jetstroming leveren meerdere krachtige stralen die zich samen bundelen tot een rechte straal. Een voordeel is dat de jets vaak afzonderlijk van elkaar qua richting kunnen worden veranderd. Een nadeel hiervan kan zijn dat de jets niet altijd een gecentreerde stroming leveren.   

Een zwemspa met turbinestroming

Een zwemspa met turbinestroming levert de stroming doormiddel van ‘propellers’ in twee grote hulzen. Dit veroorzaakt een natuurlijke stroming zoals u bijvoorbeeld in een rivier zou ervaren.

Het water wordt onder hevige kracht voortgestuwd waardoor er een centrale stroming ontstaat. U kunt de kracht van de stroming gemakkelijk bepalen doormiddel van een apart geïntegreerd bedieningspaneel.

Het voordeel van een turbinestroming is dat u een realistische stroming kunt generen waar u gemakkelijk gecentreerd in kunt blijven zwemmen. Een nadeel is dat deze uitvoering hoger in prijs is en dit meer energie verbruikt. Indien u voor een turbinestroming kiest, wordt de lengte van de zwemspa met een meter vergroot.  

Een zwemspa afdekken

Standaard wordt een zwemspa afgedekt met grote dikke covers van 12 cm dik. Deze kunt u handmatig verwijderen of doormiddel van een coverlifter. Er zijn daarnaast nog andere afdekmogelijkheden, waaronder een rolcover of een elektronische afdekcover, zoals te zien in de onderstaande video. 

Meer over het kopen van een zwemspa

Een zwemspa is echt een geweldige aanwinst voor uw woning. We hopen dat de informatie in dit stuk waardevol voor u was. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan eenvoudig via de chat op de website, via een mailtje of telefonisch. Vanzelfsprekend bent u ook van harte welkom in onze showroom in Apeldoorn. We helpen u graag verder!

Infinitas

SP1300

€ 29.990

Infinitas

SP2000

€ 25.990

Infinitas

SP1000

€ 22.990

Wellis

Rio Grande W-Flow

€ 35.599

Wellis

Danube W-Flow

€ 23.995

Wellis

Amazonas W-Flow

€ 23.490

Op zoek naar een goede Europese spa?

Scroll naar boven

2e Paasdag geopend!

Van 10:00 tot 17:00

afspraak niet nodig