Wat is de beste plek in de tuin om een jacuzzi te plaatsen?

Een jacuzzi in je tuin is heerlijk! Maar om het beste uit je jacuzzi te halen, is het wel belangrijk dat je een geschikte plek in de tuin kiest. Maar hoe beslis je wat de beste plek is? In deze blog delen we een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zodat je straks zonder spijt en optimaal kunt genieten.

Toegankelijkheid van de jacuzzi

Het is belangrijk dat je een plek kiest die makkelijk te bereiken is vanuit huis. Het is misschien mooi om de jacuzzi ver en beschut achterin de tuin te plaatsen, maar hoe verder de jacuzzi van het huis staat, hoe groter de drempel is om erin te gaan. Zeker als het buiten koud is of regent. Onderschat dit niet. Hoe makkelijker en sneller je bij de jacuzzi kunt, hoe meer je ervan zult genieten. De ideale plek is dus een plek die je redelijk snel en moeiteloos kunt bereiken.

De juiste elektrische aansluiting

Een jacuzzi heeft elektriciteit nodig om te functioneren. Het is daarom belangrijk dat de locatie van de jacuzzi is voorzien van de juiste elektrische aansluiting. Als er nog geen elektrische aansluiting zit op de gewenste plek, moet je eerst onderzoeken of het mogelijk is om daar een kabel naar toe te trekken. Overleg dit altijd eerst met een elektricien. De eisen waaraan de elektrische voorziening moet voldoen zijn afhankelijk van het type jacuzzi dat je koopt. Informeer daarom altijd van tevoren bij de fabrikant of dealer waar de elektrische voorziening aan moet voldoen.

De juiste ondergrond

Je kunt een jacuzzi niet op elke ondergrond plaatsen. Zo zijn gras en zand bijvoorbeeld niet geschikt, omdat de grond onder de jacuzzi kan verzakken. Verzakking leidt tot schade aan de jacuzzi, dus je moet kiezen voor een stevige ondergrond. Het meest ideale is om de jacuzzi op een terras te plaatsen. Dat terras kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van beton, tegels of hout. Belangrijk is dat het terras waterpas is en minimaal 500 kg per m2 kan dragen. Raadpleeg altijd de dealer of fabrikant voor de juiste vereisten.

Zorg voor een goede afvoer

Een paar keer per jaar moet het water in de jacuzzi ververst worden. De gemiddelde jacuzzi bevat zo’n 1.000 liter water, en dat moet wel ergens heen kunnen. Je tuin of gazon besproeien met het water uit je jacuzzi is helaas geen goed idee, omdat het (resten van) chemicaliën bevat. Dit is niet goed voor beplanting en gazons, en het levert schade op voor het milieu. Je kunt het water het best afvoeren in de riolering via een put aan de weg. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het bepalen van de plaats van de jacuzzi. 

Ga voor voldoende privacy

Als je onbezorgd wilt ontspannen, is het raadzaam om een plek te zoeken die afgeschermd is van het zicht van anderen. Plaats de jacuzzi daarom in een afgeschermde hoek in de tuin of onder een overkapping. Zo kun je ongestoord genieten zonder je zorgen te hoeven maken over nieuwsgierige blikken van de buren.

Een zonnige plek in de tuin

Het plaatsen van de jacuzzi op een zonnige plek kan ervoor zorgen dat je energie bespaart. Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat het water minder snel afkoelt, waardoor de heater minder vaak hoeft te werken. Hierdoor bespaar je op je energiekosten.

Bovendien is een zonnetje ook erg lekker als je gebruikmaakt van de jacuzzi. Houd er wel rekening mee dat zonlicht bij sommige jacuzzi’s het materiaal kan aantasten. Mocht je de jacuzzi in de volle zon willen plaatsen, informeer dan eerst of de jacuzzi wel gemaakt is van weerbestendige materialen.

Een plek uit de wind

Je kunt een jacuzzi op een open plek in de tuin plaatsen. Houd er dan wel rekening mee dat de jacuzzi veel wind kan vangen, waardoor het water in de jacuzzi sneller kan afkoelen. Hierdoor moet de jacuzzi vaker verwarmen, wat zorgt voor een hoger energieverbruik. Als je dit wilt voorkomen, is het raadzaam om de jacuzzi niet op een open plek in je tuin te plaatsen, maar op een beschutte plek uit de wind. Is het niet mogelijk om de jacuzzi uit de wind te plaatsen? Geen zorgen. Je kunt eventueel een speciaal windscherm plaatsen of een hoes om de jacuzzi doen, zodat de jacuzzi afschermd staat.

Kies een leuk uitzicht

Elke jacuzzi heeft een bepaalde indeling met betrekking tot de zit- en ligplekken. Bedenk van tevoren goed wat je favoriete plek in de jacuzzi is, zodat je rekening kunt houden met je uitzicht. Het is namelijk raadzaam om de jacuzzi zo te positioneren, dat je een leuk uitzicht hebt als je in de jacuzzi zit. Het zou immers zonde zijn als je altijd naar bakstenen moet kijken, terwijl er achter je een mooi natuurlijk landschap te zien is. Rekening houden met het uitzicht is ook belangrijk bij het installeren van een eventuele coverlifter. De meeste coverlifters komen namelijk iets boven de rand van de jacuzzi uit, en kunnen in sommige gevallen je uitzicht blokkeren.

Liever niet in de buurt van bomen

Het kan er erg mooi uitzien om een jacuzzi onder een boom of naast een mooie grote struik te plaatsen, maar het is niet altijd even verstandig. Als de jacuzzi onder een boom staat, kunnen bladeren en takken op of in de jacuzzi vallen. Dit kan leiden tot extra onderhoud en schade aan de jacuzzi.

Daarnaast heb je in de buurt van bomen en grote struiken ook meer last van insecten en vogels. Ook dit kan zorgen voor extra onderhoud en het kan het plezier in de jacuzzi verstoren. Dus dat is iets om rekening mee te houden.

De jacuzzi onder een overkapping

Het is een goed idee om de jacuzzi onder een overkapping te plaatsen. Een overkapping beschermt de jacuzzi namelijk tegen weersinvloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat de jacuzzi langer meegaat en langer mooi blijft.

Bovendien bespaart het energie. Weersinvloeden zoals wind, regen en sneeuw kunnen er namelijk voor zorgen dat het water in de jacuzzi afkoelt, en de jacuzzi vaker het water moet verwarmen. Hier heb je geen last van als het onder een overkapping staat, waardoor je het energieverbruik vermindert.

Bovendien zorgt een overkapping voor meer comfort. Je kunt namelijk comfortabel het hele jaar door gebruikmaken van de jacuzzi. Ook als hard waait, regent of sneeuwt. Tot slot zorgt een overkapping privacy, omdat je afgeschermd bent van het zicht van anderen. Dit vergroot het plezier. Het enige nadeel is dan wel dat je minder kunt genieten van de natuur om je heen.

Conclusie

De ideale plek in de tuin voor je jacuzzi is een plek die makkelijk te bereiken is vanuit je woning, voldoende privacy heeft en redelijk afgeschermd is voor wind, regen en sneeuw. Daarnaast moet de plek voorzien zijn van de juiste ondergrond, elektrische voorziening en een goede afvoer. Hierdoor kun je niet alleen optimaal genieten van je jacuzzi, maar je bespaart ook op je energieverbruik en je verhoogt de levensduur van je jacuzzi.

Op zoek naar een goede Europese spa?

Scroll naar boven

2e Paasdag geopend!

Van 10:00 tot 17:00

afspraak niet nodig